De belangrijkste keuze die u maakt bij het aanschaffen van software: wordt het standaard software of maatwerksoftware.

Wat is daarin wijsheid? Standaard software heeft zichzelf bewezen, alle kinderziektes zijn er inmiddels wel uit. Maar ja, dan moet u wel uw proces op bepaalde punten aanpassen naar de werkwijze van de software.

Maatwerksoftware is daarentegen flexibel en wordt volledig volgens uw wensen ontwikkeld. Maar ja, dat geeft wel risico’s op overschrijding in tijd en kosten. En het vraagt veel van u als ondernemer. Vooraf (of tijdens de ontwikkeling) moet u telkens keuzes maken om aan te geven hoe u het wilt hebben.

Wat is maatwerksoftware?

Veel software leveranciers geven een andere definitie van maatwerksoftware. Samengevat is te zeggen dat maatwerksoftware dusdanig flexibele software is, dat het uw bedrijfsproces zo ondersteund, dat aanpassingen in het proces niet noodzakelijk zijn. De documenten zoals u ze nu opmaakt, kunnen er hetzelfde uit blijven zien. De afdelingen blijven werken, zoals ze gewend zijn, alleen wordt alles efficiënter, is informatie sneller terug te vinden en zijn medewerkers beter geïnformeerd.

 

Hoe wordt maatwerksoftware gemaakt?

Maatwerksoftware kan op verschillende manieren opgebouwd worden:

  1. Volledig nieuwe applicatie, waarin deels bestaande broncodes hergebruikt worden. De applicatie is volledig aan te passen aan uw wensen, iedere pixel op het scherm is aanpasbaar door de ontwikkelaar
  2. Door gebruik te maken van een framework (al dan niet in eigen beheer ontwikkeld), wordt een applicatie samengesteld uit verschillende kant en klare bouwblokken. Op veel punten kan een ontwikkelaar uitzonderingen maken. Het voordeel is dat veel basisfuncties al klaar zijn, daardoor is de applicatie sneller klaar
  3. Vanuit een database wordt de applicatie live gegenereerd. Een voorbeeld is de 4D ontwikkeltaal. Hoe een scherm opgebouwd is, is vastgelegd in de database. Op het moment dat het scherm opgevraagd wordt, wordt het opgebouwd en getoond, inclusief de informatie uit de database.
  4. Een combinatie van bovenstaande technieken komt vaak voor.

Conneo Flow is een combinatie van type 2 en 3. Door gebruik te maken van een standaard framework (door ons zelf ontwikkeld), kunnen we snel een basisapplicatie opzetten. Door deze aan te vullen met puur maatwerk (type 1), is iedere oplossing in korte tijd te realiseren.

 

Waar moet ik op letten als ik maatwerksoftware laat ontwikkelen?

Bij het laten ontwikkelen van maatwerksoftware zou u in ieder geval de volgende vragen moeten stellen:

  • Van wie is de broncode / auteursrecht na oplevering?
  • Als dit eigendom van de leverancier blijft, vraag dan om een escrow regeling. Dan staat u bij een faillisement van de leverancier niet met lege handen
  • Wat wordt er van u verwacht, voor aanvang van het project, maar ook tijdens de ontwikkeling
  • Hoe wordt de investering opgebouwd (licentie, uurtarief, fixed price, nacalculatie, of een combinatie hiervan)
  • Wat is de planning en welke tussen opleveringen staan er gepland
  • Wie zorgt er voor dat de data uit het huidige / oude systeem overgezet wordt naar de nieuwe applicatie?
  • Waar wordt de software geïnstalleerd (uw eigen server, in de cloud)?

 

Zo zijn er veel zaken die de aandacht vragen. Inschakelen van een adviseur kan lonend zijn bij een groter project.